Ha kék szőnyeget feszítek
A Duna fölé,
Átjössz értem és elviszel?
Ha sárgát?
Ha pirosat?
Ha fényeset?
Ha gonoszat?
Ha durvát,
És ha üveget?
Átjössz értem és elviszel?
Trüffel ropogós tésztával
Hozzávalók:
Tészta
-2 db tojás sárgája
-150 gr vaj
-70 gr cukor
-210 gr liszt
-citromhéj
-vanília
-csipet só
A tojásokat, a vajat, a cukrot, citromhéjat, vaníliát csipet sóval kikeverem. Beleszitálom a lisztet és összedolgozom. Állni hagyom, majd kerek formát nyújtok belőle és kivajazott piteformába teszem. A tésztát sütőpapírral lefedem és a papírra egy réteg babot, vagy lencsét teszek, így nem hólyagosodik fel. 180 fokon készre sütöm. Hűlni hagyom.
Trüffel
-200 gr, legalább 75%-os fekete csoki
-1 evőkanál méz
-1 evőkanál cukor
-300 gr min. 30%-os tejszín
-50 gr vaj
A hozzávalókat egy edénybe teszem. Ha lehet, vastag falú legyen. Összeolvasztom és nem hagyom, hogy 50 foknál többre hevüljön, mert leég. Folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzöm. Melegen nem lesz szilárd, csak ha kihűlt. Hűtöm és langyosan a megsütött tésztára öntöm. Ezért fontos a pite forma, mert így nem folyik ki a krém. Hűtőben egy éjszakát hagyom szilárdulni. Kakaót szórok rá, ha kedvem van formákat szelek ki belőle. Sűrű tejszínhab, vagy fagyi isteni hozzá.