Nem. Ez nem a vége. A kezdet lehetősége, minden nap és minden percben. Jó vagy rossz, vagy csak természetszerűleg valami felé haladó, előjelek nélküli, boldogabb jövőt hozó. Akár nehézségek árán is.
Nem tudok nem hinni a jóban. Hiszem, hogy a kapuk, amelyeken az elmúlt évben átléptünk, magunk mögött hagyva idejét múlt dolgokat, akár fizikailag, akár lelkileg, már csak segítő emlékek maradnak. A tapasztalataim eddig azt mutatták, hogy amit egy adott életszakaszban tragédiának éltem meg, évek múltán hálát váltott ki belőlem, mert segítette a változásomat, és hogy a változásban lehetőséget lássak szenvedés helyett. Tudom, ez nem könnyű. De higgyétek el, csak döntés kérdése!
Egész évben figyeltelek benneteket és önmagamat. Néha csak a romokat láttam, ahogy a szemem előtt dőlnek össze a régi hitek. Néha még meg is sirattam magunkat, de valahogy a szívemben éreztem a lehetőségét a rombolás utáni újjáépülésnek és ez mindig megnyugtatott. Látom, hogy sok minden átalakul a világunkban. Összedőlnek a hamis rendszerek belül és aztán természetesen kívül is. Talán ez a bizonytalanság végre felébreszt minket és helyet ad az elfogadásnak, az átadásnak és az elengedésnek. Talán jobban észrevesszük majd egymást és talán tudunk majd szívvel dönteni a fejünkben tomboló önzőségünk helyett.
Nem, ez nem a vége. Hiszem, hogy a kezdete. És hiszem, hogy az új kapuk ajtaján már félelmek nélkül fogunk átlépni, hol együtt, hol meg külön. Egyszerűen csak megyünk arra, amerre a szív vezet és nem lesz többé szükségünk, hogy megítéljük egymást, vagy a világot, mit létrehoztunk, te és én közösen.
Én süteményeket sütök. Történetekben élek és ízekben. Adok és kapok. Adj és kapj! Ezt kívánom neked. Boldog évet mindenkinek!
Levendulás fehér csokis kosárka
Hozzávalók a tésztához
30 dkg liszt
10 dkg puha vaj
5 dkg cukor
2 tk sütőpor
1 tojás
A lisztet a sütőporral és a cukorral összekeverem, majd az egészet a vajjal összemorzsolom. Hozzáütöm a tojást, és tésztát gyúrok belőle. 1 órát a hűtőben állni hagyom, majd kis kivajazott formákba teszem, és 160 fokon kb. 15 percig sütöm. Ha a tésztára sütőpapírt tesztek és pl. babbal lenyomjátok és így sütitek, akkor a kosárka közepén megmarad a mélyedés a krémnek.
Hozzávalók a levendulás krémhez
10 dkg fehér csoki
0,5 l habtejszín
1 rúd vanília
1 tk levendulavirág
4 db lapzselatin
A fehér csokit 1 dl tejszínnel felolvasztom. A teáskanálnyi levendulát egy külön lábosban fél deci tejszínnel felforralom, majd ha kihűlt, leszűröm. A levendulás esszenciát a fehér csoki krémhez adom, közben a maradék habtejszínt felverem és óvatosan a csokis krémhez forgatom. A lapzselatint lábosban megolvasztom, és cseppenként a krémhez adom. Hűtőben tartom, ameddig kicsit megszilárdul, majd a tésztakosárkákba adagolom. Friss áfonyával és cukorszívecskékkel díszítem.
És tádámm! :)