Az a megtiszteltetés ért, hogy ajánlót írhattam egy könyvhöz, ami ma került a könyvesboltok polcaira. A könyvben a rövidített ajánlót olvashatjátok. Íme a teljes szöveg.
www.pioneerbooks.hu
Napokig csak kerülgetem. Becsukom, kinyitom majd újra be. Próbálom olvasni de valami bennem még nem engedi. Kitalálok mindent, hogy megindokoljam, miért nem figyelek rá és közben sóhajtozom. A Sors hívása az. Tudom. De még nem akarom.
Hope. Remény. Sütemények, receptek. Nem, nem, nekem ez most sok! Most erre képtelen vagyok! És úgy feszít belülről az ellenállás, hogy majd szétszakadok. Nagy levegőket veszek és becsukott szemmel azt kántálom csak magamnak : Ez nem lehet. Hiszen ez az én illatos történetem! Akkor még nem tudtam, hogy valóban az enyém.
Még néhány napig rakosgatom, asztalról az ágyra és ágyról az asztalra. Néha beterítik az édes morzsák, amelyeket finom mozdulattal söprök a padlóra, hogy a betűk kilássanak a világomra. Aztán egyik éjszaka, könnyek között, mert megsiratott a saját életem, az egyik apró morzsa megcsillant a papírlapon. Mintha csillag fénye hozott volna reményt adó puha üzenetet, egy másik világból. Aztán a fényecske nem hagy nyugodni belém költözik, szívembe piszkál. Fejemben zakatol. Fekete betűk, sütemények illata, szerelmek és történetek kezdenek keveredni a házban kavargó édes tészta illatával. A titkaim előbújnak a nagy tálalószekrény kulcsra zárt fiókjaiból, és halkan suttogják az imát: “Hajítsd a tenger mélyére az ő bűneiket.” Rós Hásáná ünnepe van, az Újév és a bűnbánat időszaka a zsidó hagyományok szerint.
Teával az asztalomon, édes vajas süteménnyel a kezemben, lábaimat felhúzva, olvasni kezdek. Leríni sem tudom amit érzek. Egy nő, aki süteményeket süt, titkos családi receptek alapján. Kicsi lányát egyedül neveli, sérült, mert bántott és bántották. Titkokat talál, amelyek bujkáltak, talán nála is a nagy étkezőszekrény aljában, évtizedekig. Nem tudja ki is ő, mert bezárta magát a saját világába. Csak a süteményei viszik azt a különös fényt mit önmagában hordoz. Rós Hásáná. Egy tengerbe morzsolt sütemény, és bűnök miket messzire visz a víz. Aztán már zokogok. Tudom, hogy nem lehet ez más csak a Sors. A Sors tette asztalomra Hope meséjét. A Sors ami belekever minket azokba a történetekbe, amelyek igazi hatással lesznek az életünkre. A titkainkat feszegeti amik talán értelmet nyernek utódaink által, célt és összetartozást hozva a nehéz időkben, így változtatva a terheket örömmé. Azt, hogy mi itt mind egyek vagyunk. Egy felé megyünk csak más utakon. Igen, vannak történetek amik visznek, sodornak nem magyarázatot adnak csak valami bizonyosságot a szívben, hogy mindennek mi történik helye van. Tökéletes helye az utunkon. Sütemények illata, hit az egységben, titkok és szerelmek. Életek fekete foltjai, mik áramlanak míg el nem viszi őket a víz, hogy új boldogabb életet hozzanak egy derűsebb napon.
Aztán az utolsó éjszaka, könnyek között, mert megsiratom mindazt mit hozott és vitt, az egyik apró morzsa megcsillant a papírlapon. Mintha csillag fénye hozott volna reményt adó puha üzenetet, egy másik világból. Utolsó bizonyosságként megtudom, hogy az írónő egy napon született velem. Azt hiszem ez elmesél mindent arról ez a könyv mit is jelent nekem. Személyes lett. Ebben a pillanatban csak az enyém. Visszavonhatatlanul.
A konyhámban fahéj és cukor illata. Csillagos pitét sütök. Az illat átölel a meséivel. Pont mint Hope-ot, valahol Amerikában.
Éjszakai habcsókok ( recept a könyvből)
Hozzávalók
2 tojásfehérje
1/2 csésze porcukor
1 teáskanál vaníliakivonat
1/2 csésze csokoládépasztilla
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 180 ⁰C-ra.
2. Állítsuk a legmagasabb fokozatra az elektromos habverőt, és egy nagy tálban verjük közepesen kemény habbá a tojásfehérjéket.
3. Folyamatos verés közben adjuk hozzá fokozatosan a cukrot, és verjük kemény, fényes habbá.
4. Alacsony fokozaton keverjük bele a vaníliakivonatot.
5. Fakanállal óvatosan forgassuk bele a habba a csokoládépasztillákat.
6. Tegyünk teáskanálnyi adagokat egy sütőpapírral kibélelt sütőlemezre. Ügyeljünk rá, hogy mindegyik halomba jusson legalább egy csokoládépasztilla.
7. Tegyük a tepsit a sütőbe, amit azonnal kapcsoljunk ki.
8. A habcsókokat hagyjuk egy éjszakán át a sütőben. Leskelődni tilos! Amikor másnap reggel, ébredés után kinyitjuk a sütő ajtaját, a habcsókjaink készen lesznek, és fogyaszthatjuk is őket.
www.pioneerbooks.hu