Hát ez történt, velem és a blogommal...:))
Mandulás bejgli tokajiban áztatott aszalt áfonyával
Hozzávalók 4 tekercs bejglihez:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
- 3 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- 1 dl tej
- csipetnyi só
Töltelékhez:
- 25 dkg darált mandula
- 15 dkg porcukor
- 5 dkg baracklekvárral megkent és sütőben megsütött sütőtök pürésítve
- 2 evőkanál sárgabarack lekvár
- 5 dkg aszalt áfonya
- 1 dl tokaji aszú
- ½ narancs reszelt héja
A lisztet a vajjal elmorzsolod. A szétmorzsolt élesztőt 1dl meglangyosított tejbe kevered a cukorral együtt és 5 perc után, ha felfutott, vajas liszthez öntöd. Hozzáadod a tészta többi összetevőjét és jól összedolgozod. A sima tésztát 4 cipóra osztod s lisztezett deszkára teszed. Konyharuhával letakarod és addig keleszted, amíg kb. a duplájára nem nő.
A töltelékhez a cukrot ½ dl vízben felforralod és azonnal a darált mandulához adod. Hozzáteszed a sárgabarack lekvárt, a pürésített sütőtököt, a tokajiba áztatott áfonyát (1-2 órát hagyd ázni, majd a bort öntsd le róla, így nem fogja elszínezni a tölteléket) és a reszelt narancshéjat. Jól összekevered.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtod. Az egész felületére rákened a mandulás tölteléket, szorosan összetekered, a 2 végét benyomkodod. Mind a 4 gombóccal így jársz el. A tetejét megkened tojásfehérjével és 1 órára a hűtőszekrénybe teszed. Ezután megint megkened tojásfehérjével, és ½ órát szobahőmérsékleten pihenteted. Előmelegített 170 fokos sütőben vízzel teli tálkát állíts, hogy gőzös legyen, és a sütiket 30-40 percig sütöd, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Ha kibírod, megvárod, amíg kihűl. Ha nem, akkor hamarabb megeszed (de akkor szét fog esni J). Jó étvágyat, tádámm!