HTML

Meggy és jazz

Csak szenvedélyesen tudok. Rendszeresen nem. Egyik nap igen. A másikon nem. Mániás vagyok. Ez ilyen. Nevetek. Sírok. Szeretek. És belefőzök mindent a levesbe. Zene nélkül nem megy. Semmi sem. Ezért íz és zene. Valahogy így!

Friss topikok

  • Barna Berni: @Antóka: Köszönöm! :) (2016.01.26. 11:15) Ezernyi
  • Barna Berni: @sYsguard: igazàn köszönöm! :) (2014.04.03. 12:22) Van másik?
  • Barna Berni: @trainmodeller: picit pihennem kell , de nem hagyom abba az írást! (2013.04.15. 09:29) ZÁRVA.
  • Angel.Lilith: Azt az én nagyobbik lányom is mondta egyszer, hogy miért nem vagy olyan, mint a többi anyuka, aztá... (2012.03.14. 15:41) Ígérem, megjavulok!
  • Barna Berni: @Istone: nagyon szép ez a zene...:) (2011.06.01. 22:05) Az Ördög

Linkblog

Íz és hang

2010.12.16. 18:38 Barna Berni

Meggy és jazz a TV-ben!


Hát ez történt, velem és a blogommal...:))

 

Mandulás bejgli tokajiban áztatott aszalt áfonyával

 

Hozzávalók 4 tekercs bejglihez:

 

-         50 dkg liszt

-         20 dkg vaj

-         2 dkg élesztő

-         3 dkg porcukor

-         2 tojássárgája

-         1 dl tej

-         csipetnyi só

 

Töltelékhez:

 

-         25 dkg darált mandula

-         15 dkg porcukor

-         5 dkg baracklekvárral megkent és sütőben megsütött sütőtök pürésítve

-         2 evőkanál sárgabarack lekvár

-         5 dkg aszalt áfonya

-         1 dl tokaji aszú

-         ½ narancs reszelt héja

 

A lisztet a vajjal elmorzsolod. A szétmorzsolt élesztőt 1dl meglangyosított tejbe kevered a cukorral együtt és 5 perc után, ha felfutott, vajas liszthez öntöd. Hozzáadod a tészta többi összetevőjét és jól összedolgozod. A sima tésztát 4 cipóra osztod s lisztezett deszkára teszed. Konyharuhával letakarod és addig keleszted, amíg kb. a duplájára nem nő.

 

A töltelékhez a cukrot ½ dl vízben felforralod és azonnal a darált mandulához adod. Hozzáteszed a sárgabarack lekvárt, a pürésített sütőtököt, a tokajiba áztatott áfonyát (1-2 órát hagyd ázni, majd a bort öntsd le róla, így nem fogja elszínezni a tölteléket) és a reszelt narancshéjat. Jól összekevered.

 

A megkelt tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtod. Az egész felületére rákened a mandulás tölteléket, szorosan összetekered, a 2 végét benyomkodod. Mind a 4 gombóccal így jársz el. A tetejét megkened tojásfehérjével és 1 órára a hűtőszekrénybe teszed. Ezután megint megkened tojásfehérjével, és ½ órát szobahőmérsékleten pihenteted. Előmelegített 170 fokos sütőben vízzel teli tálkát állíts, hogy gőzös legyen, és a sütiket 30-40 percig sütöd, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Ha kibírod, megvárod, amíg kihűl. Ha nem, akkor hamarabb megeszed (de akkor szét fog esni J). Jó étvágyat, tádámm!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meggyesjazz.blog.hu/api/trackback/id/tr522520274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rajli · http://rajlicska.blogspot.com/ 2010.12.16. 19:16:20

Gratulálok tiszta szívemből és büszke vagyok, hogy ismerhetlek!
Laci